به گزارش خبرگزاری حوزه، دکتر منوچهر محمدی، استاد دانشگاه و معاون پیشین وزارت امور خارجه، طی نشستی در حضور جمعی از فضلای حوزه علمیه قم و فعالان فرهنگی و بین المللی به بررسی تحولات سوریه پرداخت.
وی که هفته قبل برای حضور در همایشی علمی به سوریه رفته بود، ابراز داشت: با پیروزی انقلاب اسلامی، تنها کشوری که ما را به رسمیت شناخت و حمایت های بیدریغ داشت، شخص حافظ اسد و دولت سوریه بود، بنابراین غرب و کشورهای مرتجع عربی، کینهای قدیمی از سوریه در دل داشته، مترصد انتقام بوده اند در چند نوبت که مجال انتقامجویی فراهم آمده، اقدام کرده اند.
* به سوری ها گفتند بعد از عراق، نوبت شماست
این استاد دانشگاه برخورد با سوریه بعد از حوادث 11 سپتامبر را از جمله این موارد دانسته و افزود: برنامه غرب بعد از 11 سپتامبر این بود که به تدریج زنجیره های مقاومت را بشکنند، لذا به افغانستان و پاکستان نیرو آوردند تا به این بهانه ایران را محاصره کنند. در گام بعدی کالین پاول، وزیر وقت امورخارجه آمریکا به سوریه رفت و صریحا به سوری ها هشدار داد که اگر دست از حمایت ایران بر ندارید، بعد از عراق نوبت شماست، اما آنچنان در باتلاق عراق گرفتار آمدند که مجالی برای این کار نداشتند.
* اشتباهات غرب در محاسبه شرایط سوریه
وی، برخورد با سوریه بعد از تحولات بیداری اسلامی را از دیگر ایستگاههای انتقام جویی از سوریه برشمرد و گفت: تحلیل غرب این بود که مشابهتهای زیادی بین نظام سوریه و نظام های ساقط شده وجود دارد اما سه اشتباه اساسی در محاسبات خود داشتند که این اشتباهات، آنها را ناکام گذاشت؛ نخستین اشتباه این بود که نظام سوریه، یک نظام سوسیالیستی رفاهی بود و آموزش و بهداشت در این کشور رایگان است، همین مساله موجب شده تا بسیاری از مردم سوریه علیرغم وجود برخی مشکلات و خفقانها از نظام خود راضی باشند و این مساله قابل مقایسه با کشورهایی چون مصر و تونس نبود، بنابراین هیچگاه در این سه سال اخیر شاهد تظاهرات عظیم مردمی در مخالفت با بشار اسد نبوده ایم.
معاون پیشین وزارت امور خارجه، بیتوجهی به صهیونیست ستیزی نزد رهبران سوریه را از دیگر اشتباهات غرب در محاسبه مسائل سوریه دانست و ادامه داد: در سال های گذشته نظام های عربی همچون مصر، تونس، اردن و... در برابر صهیونیست ها سرفرود آورده بودند اما نظام سوریه همچنان ضدصهیونیستی باقی ماند و این مساله، بسیاری از معادلات غربی ها را به هم می زد.
وی از قرار داشتن سوریه در جبهه مقاومت به عنوان سومین اشتباه غرب یاد کرد و اظهار داشت: سوریه در جنگ 33 روزه نقش ویژه ای ایفا کرد و سوریه در این سالها در بسیاری موارد پل ارتباطی بین جمهوری اسلامی و حزب الله لبنان بوده است.
* با اطمینان می گفتند که بشار سقوط می کند
دکتر محمدی با بیان اینکه اشتباهات فوق غرب را به تحلیل غلط رسانده بود، گفت: آنها برای سرنگونی سوریه و تجزیه آن برنامه ریزی کرده بودند و بسیاری از طرف های درگیر در این ماجرا را تطمیع نموده بودند از همین رو با اطمینان میگفتند که بشار اسد حتما سقوط می کند. حتی وزیر امور خارجه ترکیه چند نوبت به ایران آمد و با اطمینان از سرنگونی بشار اسد سخن میگفت، اما آنها در جبهه داخلی و جبهه خارجی اشتباه کردند؛ در جبهه داخلی به اشتباه تصور میکردند که مردم از دولت ناراضیاند و در جبهه خارجی نیز تصورشان این بود می توانند روسیه را تطمیع نمایند و ایران نیز به دلیل تحریم ها کاری نمی تواند انجام دهد!
* علت حمایت روسیه از سوریه
وی به چرایی حمایت روسیه از سوریه پرداخت و بیان داشت: روسها در دوران شوروی و حتی بعد از آن، کشورهای مهمی را در منطقه داشتند و کشورهایی چون عراق، مصر، یمن، لیبی و سوریه جزو بلوکی بودند که با روسها پیمان بسته بودند اما روسیه اینها را یکی پس از دیگری از دست داد و تنها جایی که باقی مانده بود، سوریه بود؛ به خصوص که موقعیت استراتژیک سوریه طوری بود اگر سوریه را از دست می دادند، باید از دریای مدیترانه خداحافظی میکردند لذا در برابر امتیازات گوناگونی که به آنها پیشنهاد می شد، کوتاه نیامدند.
* درایت و تیزبینی رهبر معظم انقلاب
مولف کتاب «آینده نظام بینالملل و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران» درباره حمایت ایران از سوریه، گفت: آنها به اشتباه تصور می کردند که جمهوری اسلامی به دلیل تحریم، کاری نمی تواند از پیش ببرد اما رهبر معظم انقلاب با تیزبینی و بر اساس محاسبات دقیق، قاطعانه وارد میدان شدند و گفتند که بشار رفتنی نیست و قویتر هم خواهد شد.
وی در خصوص شرایط داخلی در سوریه افزود: تشکیل بسیج مردمی در سوریه که در قالب "دفاع وطنی" انجام گرفته، نقش بسزایی در مقابله با تروریستها داشته و امروز حدود 70 هزار نفر از مردم سوریه در "دفاع وطنی" حضور دارند و از طیف ها و طائفه های مختلفی هستند.
* حمله به سوریه قطعی بود اما...
دکتر محمدی با اشاره به اینکه تصمیم گیری برای حمله به سوریه قطعی بود، گفت: آنها وقتی آمادگی جریان مقاومت را دیدند و به خصوص هنگامی که تهدیدها برای هدف گیری اسرائیل مطرح شد، عقب نشینی کردند.هنگامی که سوری ها گفتند اگر مورد حمله قرار بگیریم، اسرائیل را خواهیم زد، یکنوع وحشت عمومی مردم اراضی اشغالی را فراگرفت به طوری که برای رفتن به پناهگاه ها صف کشیده بودند.
* فساد و اختلافات درونی، دامن تروریستها را گرفته است
وی درباره آرایش گروه های معارض بشار اسد در خاک سوریه گفت: قدرت ارتش موسوم به ارتش آزاد کاهش یافته و الان گروه های تکفیری که عمدتا در داعش و النصرة خلاصه می شوند، میدان را در اختیار گرفته اند و بسیاری از اینها تروریستهایی هستند که از کشورهای دیگر به سوریه آورده شده اند، اما میان این گروه ها نیز درگیری و اختلاف بالاگرفته و به جان یکدیگر افتاده اند و فساد نیز بین آنها بیداد می کند. بدون تردید وقتی این تروریستها به کشورهای خود بازگردند، با این روحیه دگماتیسم و خشونتی که در آنها رشد یافته، برای کشورهای اعزام کننده مشکل آفرین خواهند شد و این همان پیش بینی است که رهبر معظم انقلاب و آقای سیدحسن نصرالله قبلا به این مساله اشاره کرده اند.